
بهترین نویسنده های روس؛ 10 غول ادبیات جهان
اولین نشانههای ادبیات روسیه را میتوان در دوران قرون وسطی جست، سپس ادبیات روسیه در عصر روشنگری توانست جایگاه ویژهای برای خود کسب کند. دوران طلایی ادبیات از حدود 1830آغاز شد و پس از انقلاب 1917 به دو قسمت شوروی و مهاجران سفید تقسیم شد.حکومت شوروی سابق از پیشتازان نهضت سوادآموزی عمومی بود و از این رو صنعت چاپ و میل به کتابخوانی رشد قابل توجهی کرد.
از پس عصر طلایی ادبیات روسیه، نویسندگان بزرگی چون تالستوی، چخوف، داستایوفسکی و… به دنیای ادبیات عرضه شدند که در ادامه با کتابانه همراه باشید تا به معرفی این بزرگان بهپردازیم.
فهرست بهترین نویسندگان روسیه
در ادامه برای آشنایی با بزرگترین نویسندگان کشور روسیه با کتابانه همراه باشید:
1. لئو تولستوی؛ فرمانروای نویسندگان روس

هدف تولستوی خلق سبکی جدید، واقعی پر از تضاد، مانند زندگی بود. به تصویر کشیدن همه در حال حرکت، دنیای درونی مردم و زندگی پیرامون آنها، روش اصلی خلاقیت تولستوی است. او با برداشتن روکش عرف و دین سعی کرد واقعیت پنهانی را آشکار کند. او میکوشید از طریق هنر به حقیقت دست یابد.
تولستوی معتقد بود که الگوهای ادبی به ارث رسیده از رمانتیکها به اصل معنا نمیرسد و بنابراین منسوخ شده است. توانایی او در مشاهده کوچکترین تغییرات و ثبت کوچکترین حرکات بدن منحصر به فرد است. سبک نوشتن تولستوی از طریق واژههای جسورانه، تصاویر دقیق و زبان مستقیم است که این روش به او در انتقاد از دولت روسیه و کلیساها کمک کرد. همچنین از مسائل عادی استفاده میکند تا موضوعات مختلفی راجع به دین، جنگ و همچنین فمنیسم را در معرض دید قرار دهد.
نظر سایر نویسندگان درباره تولستوی
- ویرجینیا وولف: ای نویسنده انگلیسی از سنین پایین تحت تاثیر آثار تولستوی قرار گرفته و در خلق آثارش از تولستوی الهام گرفته است.
- جیمز جویس: سبک نوشتاری تولستوی بر جیمز جویس نیز اثر گذار بوده. جویس آشکارا تحسین خود را نسبت به تولستوی ابراز داشت. در نامهای به برادرش نوشت که “تولستوی یک سر و گردن از همه بالاتر است”
- تورگنیف: وی به تولستوی لقب “نویسنده بزرگ روسیه” داده بود.
- چخوف: او در نامهای به دوست خود، تولستوی را “فرا انسان، یک ژوپیتر” توصیف کرده بود.
- گوستاو فلوبر: این نویسنده به هنگام خواندن جنگ و صلح فریاد زد “چه هنرمندی! چه روانشناسی!”
- داستایفسکی: وی که هم عصر تولستوی بود، همواره رمانهای او را تحسین میکرد.
- مارسل پروست: پروست نویسنده طولانی ترین رمان جهان، تولستوی را “ارباب متعال آثارش میدانست”
آثار شاخص تولستوی
زندگینامه و معرفی کتاب های لئو تولستوی
2. فئودور داستایفسکی؛ در اوج شکوه ادبیات روسیه

فئودور میخائیلوویچ داستایفسکی در مسکو به تاریخ 11 نوامبر 1821 از پدری پزشک و مادری خانه دار متولد شد. پدرش میخائیل داستایفسکی یک جراح بازنشستهی نظامی بود که به عنوان پزشک بیمارستان فقیران ماریینسکی خدمت میکرد. اگرچه پزشکی فداکار در امور خیریه بیمارستان بود اما سخت گیری و شکاکیت از ویژگیهای بارز او به شمار میرفت. در مقابل مادر فئودور داستایوفسکی، زنی مهربان و خوش رفتار بود که در خانوادهای بازرگان تربیت یافته بود.
فئودور داستایفسکی متفکری با ظرافت است او مجموعهای از مشکلات وجودی انسان را آشکار می کند و عمق پنهان دنیای درونی انسان را روشن می سازد. مضامین نوشتههای نویسنده شامل خودکشی، فقر، اخلاق مذهبی است. عناصر داستانی گوتیک، رمانتیسم و هجو را میتوان در نوشتههایش دید. داستایفسکی کاوشگر ایدهها بود و همچنین بسیار تحت تاثیر رویدادهای سیاسی زمانه آثارش را خلق میکرد.
مسئلهی خودکشی در چندین کتاب داستایوفسکی دیده میشود. دهه 1860-1880 خودکشی در روسیه فراگیر شده بود و بسیاری در این باره مینوشتند. قاتلان و یا افرادی که در داستانهای او خودکشی میکنند غالبا کافر هستند یا بیایمانند و شک گرا. داستایفسکی معتقد بود اعتقاد به خدا و ایمان موجب سعادت یک انسان میشود و به همین علت کافران هیچ داستانی از داستایفسکی رستگار نمیشوند.
بسیاری از کارشناسان، برخی از آثار داستایفسکی مانند یادداشتهای زیرزمینی را پایه گذار سبک اگزیستانسیال میدانند و وی همچنین تاثیر زیادی بر فیلسوفان و متفکران گذاشته است. از جمله:
- فریدریش نیچه: نیچه علاقهی زیادی به ادبیات روسیه داشت. وی از داستایفسکی بهعنوان بهترین کشفیات خود یاد میکند و میگوید: هیچکس انقدر برای من لذت نداشت او روانشناسی است که نقاط مشترک بسیاری با وی دارم.
- ژان پل سارتر: سارتر با جملهی معروف ایوان کارامازوف” اگر خدا وجود نداشت همه چیز مجاز بود” سبک جدیدی از اگزیستانسیالیسم را به وجود آورد.
- زیگموند فروید: روان کاو معروف اعتراف کرده برای شناخت شخصیت های آثار داستایفسکی بسیار تلاش نموده و گاه در این تلاش شکست میخورده.
- اروین یالوم: وی میگوید از بچگی با کتابهای روسی بزرگ شده و علت انتخاب حرفهی روانشناسی را تاثیر آثار داستایفسکی میداند.
نظرات دیگر نویسندگان دربارهی فئودور داستایفسکی
این نویسنده بزرگ قرن نوزدهم روسی بسیاری از نویسندگان و حتی ژانرها و جنبشهای فلسفی را در طول حیاتش تحت تاثیر قرار داد. در ادامه به معرفی برخی از معروفترین افرادی که تحت تاثیر داستایفسکی بوده و درباره او سخن گفتهاند میپردازیم:
- فرانتس کافکا: وی ارتباط عمیقی با داستایفسکی داشت و بخش هایی از کتاب جوان خام را برای دوستش ماکس برود می خواند. فصل پنجم این کتاب داستایفسکی تاثیر زیادی در سبک آثار کافکا گذاشت.
- ویلیام فاکنر: این داستان نویس امریکایی از داستایفسکی به عنوان اصلی ترین منبع الهام ادبی خود یاد میکند، او برادران کارامازوف را که خیلی بر وی تاثیر گذاشته بود مرتبا بازخوانی میکرده.
- هاروکی موراکامی: با الهام گرفتن از سبک داستایفسکی و مضامین اگزیستانسیالی وی توانست راهی برای نویسندگی خود باز کند.
کتاب های شاخص داستایوفسکی
زندگینامه و معرفی کتاب های داستایوفسکی
3. آنتوان چخوف؛ نمایشنامهنویس بزرگ روسیه
«آنتوان چخوف»، نویسندهی داستان ها و نمایشنامه های مشهور، در ٢٩ ژانویه ١٨۶٠ در جنوب روسیه چشم به جهان گشود. پدرش مردی فقیر، مذهبی، ستمگر و همچنین شیفته موسیقی بود و این شیفتگی او را از کار کردن بازداشت و به ورشکستگی کشاند.

سبک آثار چخوف رئالیسم است. وی در خلق فضای داستانی بسیار ماهرانه عمل کرده، زبانی شاعرانه و لطیف دارد، و صحنههای داستانی خود را با جزئیات وصف میکند. یکی از بارزترین ویژگیهای چخوف پایانهای شگفتانگیز داستانهایش میباشد.
از دیگر ویژگیهای بارز داستانهای چخوف، قلم روان، سادهنویسی، طنز و توجه به جزئیات است. درونمایه آثارش مانند بسیاری از نویسندگان روس، فرصتهای از دسترفته زندگی، تقابل خیر و شر، ماهیت فساد و فحشا، تضاد طبقاتی، ارزشهای غلط اما پذیرفتهشده جامعهاند.
نظر دیگران در مورد چخوف
- «ماکسیم گورکی» یکی از نویسندگانی که از تشویق و مداخله چخوف بهره برده است میگوید: در حضور آنتوان چخوف، همه اطرافیان دلشان میخواست صادقتر و سادهتر بوده و به طور کلی، بیشتر خود واقعیشان باشند و من فرصت زیادی داشتم تا عدم استفاده مردم از عبارات بزرگ کتابی و عبارات شیک را شاهد باشم.
چخوف با نویسندگانی مانند «فئودور داستایوفسکی»، «تورگینف» و تولستوی همدوره بود. شاید یکی از دلایل نپرداختن وی به رمان نیز، همین بود. بههرحال تا آخر بیشتر، در زمینه داستان کوتاه قلم راند. در یادداشتی در جواب منتقدان، چنین مینویسد:
«از پرنده پرسیدند چرا آوازهایت اینقدر کوتاه است؟ نفست یاری نمیکند؟ گفت من آوازهای باشکوهِ زیادی دارم و دوست دارم همه آنها را بخوانم».
آثار شاخص چخوف
4. ایوان تورگنیف، از برتر نویسندههای روسیه

ایوان سرگئی یویچ تورگنیف، در ژانویه ۱۸۱۸ در ولایت آریل حدود دویست مایلی جنوب مسکو بهدنیا آمد. پدر او سرگئی ایوانویچ، از خانوادههای اصیل روسیه محسوب میشد، اما ثروت چندانی نداشت و مادرش زنی سنگدل از خانوادهی متوسط اشرافی و بسیار ثروتمندی بود. کمی پس از تولد ایوان، پدرش از خدمت نظام، شغل افسری برکنار شد و به قریهای زیبای سپاسکوی که متعلق به زنش بود، نقل مکان کردند.
ایوان تورگنیف از رهبران مکتب ناتورالیسم روسیه است. او با اوضاع سیاسی و اجتماعی روسیهی دورهی خود آشنایی کامل داشت. تورگنیف با قریحهای که در پروراندن موضوعهای بسیار ساده داشته و با مهارتی که در فن مکالمهی اشخاص مختلف از خود ظاهر ساخته است، توانست وضع اجتماع زمان خود را آن طور که میدیده و میفهمیده است به رشتهی تحریر درآورد و قهرمانان داستان خود را مانند اشخاص زنده و حقیقی بهکار و گفتار مخصوص خویش وا دارد.
آسیا، فاوست، عشق نخستین، یادداشتهای یک فرد زیادی، در این آثار، مکاتبه قهرمانان این داستانها نمونهی جوانان اعیان و تحصیلکردهی قرن نوزدهماند که به واسطهی کثرت مطالعه و تعمق در زندگی به عیوب اجتماعی خود واقفاند اما توان تصمیمگیری و قدرت عمل و اجرای اصلاحات را ندارند. افکار تورگنیف در بیست سال آخر عمرش به شدت تحت تاثیر فلسفهی شوپنهاور قرار گرفت.
آثار معروف تورگنیف
- پدران و پسران
- عشق اول
- رودین
زندگینامه و معرفی کتاب های تورگنیف
گوگول
پوشکین
بوگاکف
ماکسیم گورکی
نابوکوف
گ